Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

TV WAR - Episode 3

Καλησπέρα σε όλους σας, είμαι ο Πάκος Χερβανίδης, και έχετε την τιμή να βρισκομαί εδώ για να σας παρουσιάσω άλλο ένα επεισόδιο TV WAR. Το TV WAR με τη σειρά του εννοείται πως είναι μια προσφορά του MAD TV και του Metal Hammer, του οποίου τυγχάνω και συντάκτης, αλλά, μα τον Άδη, οι συνεχείς μου αναφορές στο περιοδικό δεν πρόκεινται περί προώθησης και δεν έχουν διαφημιστικό, κερδοσκοπικό, ή κοκορευτικό χαρακτήρα. Όλοι άλλωστε γνωρίζουμε ότι η διαφήμιση οδηγεί σε εμπορευματοποίηση και απundergroundοποίηση, και οτιδήποτε είναι εμπορικό δεν είναι τρου χέβι φάκιν μέταλ. Και μιας που τ'αναλύσαμε κι αρχή διαλόγου κάναμε περί της απολίσθησης από τον σκοτεινό και ευγενή δρόμο του μέταλ, ας μιλήσουμε για ένα χαρακτηριστικότατο, λαμπρό, περίτρανο παράδειγμα, τους κυρίους Σε Φλόγες. Οι In Flames ξεκίνησαν την καριέρα τους στο γραφικότατο και cliche πλέον Gothenburg, ξακουστό ανά τον κόσμο για τη μυζήθρα του, τα πλεκτά του, το γεγονός ότι για κάποιον ανεκδιήγητο λόγο ένα απο τα βασικά του σύμβολα είναι ο Ποσειδώνας, μα γνωστότερο πάνω απ'όλα ως γενέτειρα του Melodic Death Metal, ή αλλιώς Gothenburg Metal. Σε αυτό το κίνημα ανήκαν αρχικά και οι In Flames, στου οποίου μάλιστα την ανάπτυξη και επιτυχία συνέβαλλαν ιδιαίτερα και εύλογα έχουν θεωρηθεί από πολλούς αυθεντία πάνω στο είδος, μαζί με τους At The Gates, τους Dark Tranquility και τους Soilwork, αν και οι τελευταίοι έχουν αρχίσει και απορούν αν ακόμα και οι μητέρες τους ενδιαφέρονται έστω και λιιιιιγο που υπάρχουν. Πιθανότατα ακόμα κι αυτές μόνο In Flames ακούνε. Οι In Flames λοιπόν όπως έλεγα, έγραφαν στα πρώτα χρόνια της καρίερας τους τη μία επιτυχία μετά την άλλη, και δικαιολογημένα απέκτησαν σταδιακά ένα σταθερό, πιστό fanbase παγκοσμίως. Το fanbase αυτό μεγάλωνε όλο και περισσότερο και έφτασε στο απόγειο το 2000 με 2002. Μέχρι τότε, οι δίσκοι των In Flames ήταν οι εξής: Lunar Strain, The Jester Race, Whoracle, Colony, Clayman. Και τα 5 αυτά album διατηρούσαν εώς τότε το 'ορθό' melodic death metal ύφος των In Flames, με μια αισθητή αλλά αποδεκτή εξέλιξη.

Το 2002 οι In Flames ηχογράφησαν το αμφιλεγόμενο Reroute To Remain, το οποίο σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τους In Flames όπως τους γνωρίζαμε. Σε αυτόν τον δίσκο οι In Flames άρχισαν να πειραματίζονται λίγο περισσότερο, επηρεασμένοι κυρίως από την περίφημη αμερικανιά που διαφθείρει και μολύνει τα πάντα, αυτή τη φορά με την μορφή της Nu Metal or something. Εκεί παρατηρήθηκε το εξής αξιοπερίεργο: Το fanbase που ανέφερα πριν άρχισε να τσατίζεται με το 'ξεπούλημα' των In Flames και να συρρικνώνεται, ενώ, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού κυρίως, άρχισε να αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα άλλο ένα fanbase που προτιμούσε τα νέα στοιχεία των In Flames. Το ίδιο το album είναι κάπως παράδοξο, γιατί άλλα κομμάτια είναι ωραία κι άλλα είναι μολυσμένα απο την αρρώστια, συνεπώς σε αφήνει με μια απορία στα χείλη σχετικά με το τί ακριβώς να πιστέψεις. Οι πωλήσεις λοιπόν αυξήθηκαν, οι In Flames ικανοποιήθηκαν με τα λεφτά που 'κονόμησαν και, μιας και απολάμβαναν την νέα τους στροφή, συνέχισαν ακάθεκτοι. Επόμενο album ήταν το Soundtrack to Your Escape. Ακόμη χειρότερο από το προηγούμενο, με περισσότερα 'alternative metal' στοιχεία έναντι των 'melodic death', ανάγκασε το αυθεντικό fanbase να απομακρυνθεί σιγά σιγά από το κάποτε αγαπημένο τουσ συγκρότημα, ενώ άρχισαν να προσελκύονται όλο και περισσότερα Broooootal παιδάκια. Το επόμενο album, με τίτλο Come Clarity, ουσιαστικά τα ισοπέδωσε όλα. Οι In Flames πλέον δεν διατηρούσαν σχεδόν κανέναν δεσμό με τις ρίζες τους και σε αυτό το σημείο μπορούν να χαρακτηριστούν metalcore. Επιπλέον, μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι οι In Flames είχαν χάσει το μυαλό τους, και μόνο κοιτάζωντας το CD cover. Ένας τύπος πού έχει ξεριζώσει την καρδιά του και τη προσφέρει με πόνο και χαμηλωμένο βλέμμα, προφανώς σε κάποια κοπέλα. Ουάου. Είμαι σίγουρος ότι συγκινήθηκε μέχρι και ο Edward του Twilight, ο ορισμός του brutal. Φυσικά, από αυτο το album και στο εξής, σχεδόν κανένας από το παλιό fanbase δεν έχει παραμείνει πιστός στους In Flames. Το Come Clarity μολοταύτα, χάρη στην σύγχρονη emo μόδα, έφτασε πολύ ψηλά στα billboards, ακόμη και νούμερο 1 σε ορισμένα. Συνεπώς, 2 χρόνια αργότερα, οι In Flames επιστρέφουν με το τελευταίο τους album με τίτλο A Sense Of Purpose, δηλαδή κάτι σαν Αίσθηση του Πρέποντος, Αίσθηση του Στόχου, κάτι τέτοιο. Φυσικά φαίνεται πως το purpose των In Flames ήταν να γίνουν ακόμη πιo emο και για τον που**ο. Κάπου εδώ οφείλω να σας υπενθυμίσω και τον βαθυστόχαστο στίχο "Στόχος είναι τα λεφτά". Τέλοσπαντων, πάμε να απολαύσουμε ένα τραγούδι των παλιών, καλών, αγαπητών In Flames και επιστρέφουμε.




Και επιστρέφουμε για άλλη μια φορά εδώ στο TV WAR, κατά τη διάρκεια του οποίου σας δίνεται το θεϊκό προνόμιο να βλέπετε το πρόσωπο μου ενώ ταυτόχρονα μαθαίνετε πράγματα για το αγαπημένο σας είδος μουσικής. Μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε μαζί μας στέλνοντας μήνυμα στο 63825 και γράφοντας στην αρχή τη λέξη "Χάος", ή αλλιώς με e-mail στο metalftw@omgopakosgamaei.com. Ας μιλήσουμε λίγο - λίγο όμως - για ένα συγκρότημα που τελευταία έχει αρχίσει και 'μεγαλώνει' ως προς τη φήμη. Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει μια διασκευή του Final Countdown από τους Europe, σωστά; Μια διασκευή κάπως melodeath-o-powerάδικη; Πολλοί από εσάς επίσης θα νομίζετε ότι η εν λόγω διασκευή είναι προϊόν των Children of Bodom, λόγω των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Ε λοιπόν, σε αυτό το σημείο έχετε την τιμή να διαψευστείτε απο εμένα, τον απόλυτο, περίφημο, σκοτεινό άρχων. Η διασκευή αυτή είναι των Norther, για τους οποίους θα πούμε μερικά λόγια. Οι Norther έκαναν πρόβες στην αποθήκη του τότε κιθαρίστα των Children of Bodom, Alexander Kuoppala. Για αυτήν την ευγενική κίνηση οι Norther ένιωσαν βαθύτατα υποχρεωμένοι, και προφανώς αγάπησαν πολύ τους Children of Bodom, οπότε αποφάσισαν να προσπαθήσουν να γίνουν ολόιδοι με αυτούς, μουσικά και εμφανισιακά. Συγκεκριμένα ο Petri Lindroos, πρώην τραγουδιστής και κιθαρίστας των Norther, ερωτεύτηκε τον Alexi Laiho και έθεσε σκοπό της ζωής του να τον αντιγράφει στα πάντα. Στάση παιξίματος, πόζες σε φωτογραφίες, φωνητικά, ο τύπος μέχρι και το μαλλί του έβαψε για να κάνει τον Laiho να τον προσέξει, αλλά ο Laiho ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε. Όπως όμως λένε οι φίλοι μας οι Βιετναμέζοι... ή οι Νιγηριανοί...; Όπως λένε κάποιοι που παραείναι μη-brutal τέλοσπαντων για να τους θυμάμαι, <<Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις>>, και συνεπώς δύο εικόνες ισούνται με...εεεεμ... μισό.

...


....ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! Ποτέ δεν ήμουν καλός στα μαθηματικά, αλλά και πάλι, ποιός χρειάζεται τα μαθηματικά όταν είναι ο Warlord όλων των ελλήνων μεταλλάδων; Τέλοσπαντων, όπως έλεγα, αυτές οι δύο εικόνες μιλούν από μόνες τους.





Alexi: Πραγματικά, αυτός ο τύπος με αντιγράφει τόσο πολύ... και γενικά το συγκρότημά του μας αντιγράφει.
Πάκος: ....Alexi;
Alexi: Ναι;
Πάκος: Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που είσαι πίσω από τις κουρτίνες;
Alexi: Ναι.
Πάκος: Ναι, ποιός είναι αυτός ο λόγος;
Alexi: Δεν ήξερα πως να φύγω από το κτίριο την περασμένη εβδομάδα, οπότε έμεινα εδώ. Αναγκάστικα να φάω μερικές κάμερες. Πώς μπορώ να φύγω;
Πάκος: Κάποιος από το κανάλι να οδηγήσει τον κύριο Laiho έξω παρακαλώ.
Alexi: Ευχαριστώ. Πραγματικά, αυτά τα κτίρια με μπερδεύουν, στην Φινλανδία συνήθως σε όλα τα κτίρια υπάρχουν παράθυρα, οπότε απλά πηδάω και βγ --
Πάκος: Ναι, ναι, οκ, σε ευχαριστούμε Alexi.
Alexi: Πάντως οι Norther δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Hate Crew μου.
Πάκος: Οκ.

... Δεν τον πιστεύω αυτόν τον τύπο. Τέλοσπάντων, έχασα την πίστη μου στην ανθρωπότητα τώρα, οπότε πάρτε απλά ένα video. Κάνω διάλλειμα. Πώπω...



Μετά από αυτό το... συγκλονιστικό συμβάν και ένα video από Norther επιστρέφουμε για το καθιερωμένο και ιερό metal mail. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

<<Καλησπέρα Πάκο. Θέλω να σε ρωτήσω τι κάνει έναν άνθρωπο πραγματικό μεταλά>>

Ποταπίσκε φίλε μου, μεταλάς δε γίνεσαι, γεννιέσαι. Σωστός μεταλάς είναι αυτός ο οποίος τρώει ατσάλι, κατουράει ατσάλι και αναπνέει ατσάλι. Σωστός μεταλάς είναι αυτός ο οποίος είναι τόσο brutal και μακάβριος που έχει κόλλημα με την Αννούλα. Σωστός μεταλάς είναι αυτός που πίνει μπύρες ενώ οδηγάει Harley και ταυτόχρονα βαράει τη γυναίκα του με ένα μπαστούνι golf. Σωστός μεταλάς είναι ο εξής κύριος:



Αυτός, κυρίες και κύριοι, είναι ένας true brother of metal. And for that, I salute him. Ελπίζω να σε διαφώτισα.

<<ΠΑΚΟ, ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΜΟΥ. ΠΡΙΝ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ IN FLAMES ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΟΧΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΝΑ ΒΡΙΖΩ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, IQ, ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΨΥΧΗ.>>

Εεεεμ...υποθέτω ότι εννοείς από το album Reroute to Remain; To Cloud Connected είναι τρομερό κομμάτι, το Free Fall και το Dark Signs είναι καλούτσικα... ε δεν πρόκειται να κάτσω να σου φτιάξω λεπτομερή λίστα κιόλας. Είπαμε, προσφέρω γνώση, αλλά με μέτρο.

<<Πάκο, είναι αλήθεια ότι οι Arcturus θα ξαναενωθούν; Μάρκος>>

Μάρκο, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Προς το παρόν δεν έχει γίνει καν κάποια επίσημη δήλωση ότι μπορεί να ξαναβγάλουν κάποιο δίσκο, αλλά o Hellhammer εχει δηλώσει πως "ένα Arcturus reunion είναι αναπόφευκτο" και ο Garm έχει δείξει ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση. Ειδικά τώρα που ο ICS Vortex έφυγε από τους Dimmu Borgir και θέλει να "αναστήσει ένα ή τρία συγκροτήματα", ακούγονται πολλά. Το θέμα είναι, ποιός θα είναι ο τραγουδιστής εκ των δύο; Ένα ντουέτο πάντως πιστεύω θα ήταν εξωπραγματικό. Ίδωμεν.

<<Καλησπέρα Πάκο. Μήπως πήγες στους Ulver; Αν ναι, τι έχεις να πεις;>>

Καλησπέρα και σε εσένα φίλε μου. Πράγματι πήγα στους Ulver, αλλά όσα κι αν πω θα είναι λίγα. Ειλικρινά, νιώθω ότι διδάχθηκα σε εκείνη την συναυλία. Τι να πρωτοσχολιάσω; Την τρομερή ερμηνεία; Τα καταπληκτικά φωνητικά του Garm, που είναι ακόμα καλύτερα live απ'ότι σε studio; Την ανατριχιαστική λεπτομέρεια στα τραγούδια; Τα video που έπαιζαν διαρκώς πίσω από τη σκηνή και συνόδευαν τέλεια κάθε τραγούδι; Τέλος, όλοι όσοι ήταν εκεί είχαν την τιμή να ακούσουν live το Troldskog Faren Vild, το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησαν ποτέ οι Ulver, έναν black metal ύμνο που ποτέ ξανά δεν έχει παιχτεί live. Προσωπικά, ανατρίχιασα και ίσως να είχα δακρύσει αν δεν ήμουν ο Πάκος, αλλά τα συναισθήματα μου έχουν πεθάνει από τότε που αποφάσισα να περπατήσω στον σκοτεινό metal δρόμο. Όπως και να΄χει, ειλικρινά λυπάμαι για αυτούς που δεν πήγαν σε αυτήν τη συναυλία.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να απαντήσω κι άλλες αγαθές ερωτήσεις, αλλά η εκπομπή έφτασε στο τέλος της. Τελευταίο video για σήμερα, η μοναδική και πιθανότατα τελευταία ερμηνεία του Troldskog Faren Vild, live. Από εμένα, καληνύχτα. Και να θυμάστε: STAY METULE, STAY BROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOTAL!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου